Van Verlegen naar een Open boek
29 december 2023 

Van Verlegen naar een Open boek

Kinderen zijn als een open boek, vol ongeschreven verhalen die slechts wachten om vastgelegd te worden. Dit is ook waar mijn passie voor kinderen vandaan komt. Ze zijn puur, eerlijk en oprecht. Ze zien met een open blik de wereld tegemoet, zonder alle belemmerende overtuigingen die wij volwassenen ze vaak onbedoeld als waarheid aanleren. 

Vorige week heb ik een heerlijke portretshoot gehad met een schattig meisje dat heel verlegen binnenkwam. Stiekem vind ik dat altijd erg genieten, omdat daar de uitdaging voor mij gelijk begint. Na haar lekker de tijd te hebben gegeven en een ontspannen sfeer te creëren, kwam de magische transformatie van verlegenheid naar vrolijkheid.

De verlegen binnenkomst
Bij het eerste contact voelde en zag ik de verlegenheid van het meisje, vastklampend aan de hand van mama en oogcontact ontwijkend. Het is op deze momenten dat mijn pedagogische opleiding en 26 jaar ervaring in de kinderopvang mooi van pas komt in mijn beroep als fotograaf. 

Magie van de fotografie
Na een ontspannen sfeer te creëren had ze er helemaal zin in, is ze op de kruk komen zitten en na veel interactie met haar, heb ik prachtige kinderportretten kunnen schieten. De verlegenheid maakte plaats voor enthousiasme, vrolijkheid, blijheid, oprechtheid en nieuwsgierigheid.

Het vrolijke weggaan
Na de heerlijke shoot, zag ik een vrolijk, ontspannen meisje weggaan, die had genoten van de shoot. En dat niet alleen, ook de moeder had zichtbaar genoten.

Ik krijg vaak te horen dat het wel zwaar voor me zal zijn, zoveel energie in de kinderen te moeten steken. Het tegenovergestelde is echter waar. Ik krijg er juist enorm veel energie van! Ik geniet zo van kinderen en dubbelop als ik er ook nog een beetje mijn best voor moet doen ;-)

Een fotosessie is niet alleen een momentopname, maar vertelt een verhaal. Een verhaal van verlegenheid, die plaats maakt voor vreugde, vastgelegd in tijdloze beelden. Dat is de magie van kinderportretfotografie. Die ene oprechte blik, de blik van verwondering, de blik van plezier, de ondeugende blik. Het vastleggen van de ziel.

En dan niet te vergeten het gevoel wat een kind krijgt als zijn of haar portretfoto groot aan de muur hangt. Voor een kind kan het een diep gevoel van trots en eigenwaarde oproepen. Een gevoel van erkenning, het voelt zich gewaardeerd. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het positieve zelfbeeld van een kind enorm wordt gestimuleerd hierdoor.

Een belangrijke boodschap: “Jij mag er zijn!”

Reactie plaatsen